Sila login

ID

Kata laluan

Pendaftaran

.::princess::.

.::princess::. - Blog

.::princess::. halaman | Semua blog

tempat tempat yang 'keras'

2009-Nov-07 11:41

Walaupun negara kita sudah mencapai pembangunan sebagai sebuah kosmopolitan yang maju, kita tidak sunyi daripada cerita-cerita misteri sekitar makhluk halus.

Misalnya, cerita mengenai cahaya misteri di sebuah sekolah di Hougang pada malam hari, pocong di lorong sunyi dari penghujung rel stesen MRT Pasir Ris menuju ke Pasir Ris Park dan hantu yang muncul entah dari mana dan meminta makanan di pantai dekat Lorong Halus dan bermacam-macam lagi.

Berikut ini adalah antara tempat-tempat yang dikatakan ‘keras’.

HOSPITAL LAMA CHANGI

Sebelum ditutup dan dikosongkan tidak lama dahulu, kawasan bangunan hospital peninggalan zaman penjajahan British ini cukup terkenal kerana pelbagai penemuan yang menyeramkan oleh pelbagai orang yang berjalan di situ pada waktu malam. Tanyalah kepada orang yang pernah bekerja di situ.

PERKUBURAN BIDADARI

Semua kubur Islam, Kristian dan lain-lain dalam kawasan perkuburan lama dekat Mount Vernon ini sudah pun dibongkar dan dipindahkan. Bagaimanapun, tempat yang sekarang kelihatan seperti sebuah taman yang luas ini dikatakan masih “keras”. Ada pemandu teksi yang bercerita bahawa mereka pernah melihat bayang-bayang yang menyeramkan ketika berlalu di situ pada waktu malam.

PANTAI EAST COAST

Kalau anda betul-betul ingin tahu sama ada tempat ini berpuaka atau tidak, selepas pukul 12 malam nanti cubalah berjalan kaki sendirian dari kawasan pantai tidak jauh daripada bekas tapak Big Splash menuju ke arah kawasan tambak berdekatan Fort Road. Jangan pengsan kalau ada ’sesuatu’ berjalan di sebelah atau di belakang anda! Ooiiii! Seramnya! Kemudian, lain malam anda cuba pula berjalan kaki sendirian di pantai dari pusat makanan Lagoon ke arah Lapangan Terbang Changi. Di penghujung pantai, silalah duduk di situ. Kalau anda sendirian… mungkin ada yang ‘menemani’ anda. Kalau anda berdua-duaan, barangkali akan ada ‘pihak’ ketiga datang menemani. Toloooooonnnggg!

OLIVE ROAD

Jalan kecik di Bukit Caldecott antara simpang Joan Road dengan bekas tapak bangunan lama auditorium Radio Singapura ini cukup sunyi dan ‘keras’. Seorang kenalan yang memandu keretanya di situ pada 2 pagi pernah ‘ditumpangi’ Cik Pon. Satu lagi kawasan di situ yang ‘keras’ ialah Joan Road antara simpang Olive Road menghala ke Lornie Road.

TAMPINES

Lorong pejalan kaki di belakang kolam renang menujuk ke Tampines Central Park ini cukup gelap dan sunyi pada waktu malam. Beberapa orang penduduk pernah bercerita bahawa bulu roma pasti meremang kalau berlalu di situ selepas 12 malam.

TANAH PERKUBURAN MOUNT PLEASANT

Tempat ini paling ditakuti pemandu-pemandu teksi. Orang kata, tempat ini ’sarang’ pontianak. Ada pemandu teksi menceritakan bahawa beliau pernah menurunkan seorang penumpangnya di situ, tetapi wang yang diberikan oleh penumpang tersebut sebagai tambang kemudian bertukar menjadi daun dan bunga-bungaan.

PANTAI PUNGGOL

Orang-orang yang pernah ke situ pada waktu malam pernah mendengar tangisan meminta tolong. Setelah berkejar ke arah bunyi tangisan itu, mereka tidak menemu sesiapa – hanya pantai yang lengang dan gelap gelita. Menurut cerita orang tua-tua, ramai anggota masyarakat Cina telah dibunuh tentera Jepun dalam Perang Dunia Kedua

Perkongsian blog 1457 bacaan | 14 komen
semua (2)

Menjejaki

  • Pijak
  • Avatar anda akan dipaparkan di sini

Komen